حمیدرضا فلاح

حمیدرضا فلاح

حمیدرضا فلاح تفتی

شرح حدیث نبوی «حسین منی و أنا من حسین»

تعداد بازدیدها: 6,793 مشاهده

جمله «فلان منی و أنا من فلان»، با یک سابقه ادبی و تاریخی، شاه فصل صیغه ی اتحاد و نمودار پیوند همبستگی و موالات است، خواه مانند بیعت انصار، با سایر جملات حلف (قسم) همراه باشد و خواه تنها به ذکر همین جمله اکتفا شود و چنانکه رسول خدا (صلّی الله علیه و آله) فرمود: «حسین منی و أنا من حسین»[1] خلاصه و چکیده مطلب اظهار شود، یعنی تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.

رسول خدا (صلّی الله علیه و آله) در ضمن این جمله کوتاه، یادآور می شود که پیوند اتحاد و یگانگی من با حسین محکم و استوار، و حرمت من با حرمت او برابر و یکسان است:

خون حسین خون من است، گوشت حسین گوشت من است، هر که خون او را بریزد خون مرا ریخته و هر که گوشت او را بدرد، گوشت مرا دریده است، شکست حسین شکست من است، هدر ساختن خون او هدر ساختن خون من است، هر کس حرمت حسین را بشکند حرمت مرا شکسته و هر که حرمت حسین را بشکند حرمت مرا شکسته و هر که خون او را حلال بشمرد خون مرا حلال شمرده است، چونانکه خونخواهی او خونخواهی من خواهد بود.

جنگ با حسین جنگ با من است، آشتی با حسین آشتی با من است، هر که به روی حسین شمشیر کشید به روی من شمشیر کشیده است و هر که دست حسین را با صلح و وفا بفشارد، دست مرا به دوستی و صفا فشرده است.

در اثر این اتحد و همبستگی، تنها دوستان پیامبر و امت او مسئولیت نداشتند، بلکه بر مبنای حقوقی، طرفین پیمان نیز نسبت به موارد حلف، عهده دار مسئولیت می شدند، یعنی پیامبر اسلام شخصاً عهده دار بود که در حال حیات از حسین حمایت کند، و او را چون جان و تن خود بداند، حسین هم موظف بود که با دشمنان جدش رسول خدا (صلی الله علیه و آله) دشمن و با دوستان او دوست باشد.

در میان علمای اهل سنت، که اغلب از شرح و توضیحاینگونه احادیث دانسته و شناخته دریغ می کنند، تنها قاضی عیاض است که در شرح حدیث «حسین منی و أنا مِن حسین» به معنای اصیل آن اعتراف کرده و تصریح می کند. او می گوید:

گویا رسول اکرم با تابش نور وحی، آنچه بین حسین و قاتلین آن سرور واقع شدنی بود می دانست، و لذا مخصوصاً نام حسین را برد و فهماند که او و حسین از حیث وجوب محبت و حرمت تعرض و محاربه، چون شخص واحدند، و رسول خدا به منظور تأکید همین اتحاد و یگانگی فرمودند: «هر که حسین را دوست بدارد خدا را دوست داشته، زیرا محبت حسین محبت رسول خدا و محبت رسول خدا محبت خدا است»[2].

البته ما می دانیم که این اتحاد و همبستگی تنها درباره حسین (علیه السلام) صادق نبوده بلکه تمام اهل بیت عصمت (علیهم السّلام) از این اتحاد معنوی و اتصال روحی برخوردار بوده، و در زبان رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله) به عنوان متحد و هم پیمان معرفی شده اند، چنانکه مکرر در مکرر به علی بن أبی طالب فرمود: «أنت منی و أنا منک»[3]، یا فرمود: «حربک حربی، سلمک سلمی»[4]، یا در ضمن توصیه و سفارش به دیگران فرمود: «علی منی و أنا من علی، لحمه لحمی، دمه دمی»[5] چنانکه نسبت به مجموع اهل بیت (اصحاب کساء که در زمان آن سرور حیات داشتند) فرمود: « هم منی و أنا منهم[6] أنا سلم لمن سالمهم، حرب لمن حاربهم[7].[8]


[1]. پاورقی از ح.ف: الإرشاد ، ج‏2، ص127 و بحار الأنوار ، ج‏43، ص261 و كنز العمال ،ج 6، ص221 ب نقل از فضائل الخمسة من الصحاح الستة، ج‏3، ص216.

[2]. این قسمت در کتاب «مرقاة»، ج5،ص 605 از قاضی نقل شده، نیز در «فیض القدیر»، ج3، ص 387 و در شر احوذی بر صحیح ترمذی هم، ج4، ص 339، «مشکاة المصابیح»، ص571.

[3]. پاورقی از ح.ف: الإرشاد ، ج‏1، ص46 و بحار الأنوار ، ج‏26، ص350 و فضائل الخمسة من الصحاح الستة، ج‏1، ص337 باب في قول النبي صلّى اللّه عليه و آله و سلّم: علي مني و أنا من علي‏ علیه السلام.

[4]. تلخیص الشافی، ج2، ص 135.

[5]. فضائل الخمسة من الصحاح الستة، ج1، ص 346.

[6]. امالی صدوق، ص9 ، امای طوسی، صص214، 288، معانی الأخبار، ص56، طرائف، ص27 (عن ثعلبی)، بحارالأنوار، ج37، ص76 (عن الترمذی)، کشف الغمه، ص28، 136، 158، بحارالأنوار ج37، ص95 (عن شرح النهج)، مشکاة المصابیح، ص570، قال: «رواه الترمذی».

[7]. پاورقی از ح.ف: فضائل الخمسة من الصحاح الستة، ج‏1، ص252 باب في قول النبي صلّى اللّه عليه و آله و سلّم لعلي و فاطمة و الحسن و الحسين عليهم السلام أنا حرب لمن حاربتم و سلم لمن سالمتم‏.

[8]. یادنامه علامه امینی، ص347، محمّد باقر بهبودی.

حمیدرضا
موضوعات: مذهب
مطالب مرتبط
  • عنایت امام زمان به روضه حضرت اباالفضل

    عنایت امام زمان به روضه حضرت اباالفضل

    اين تشرّف از مهم‏ترين و روح‏ افزاترين رويدادهاى زندگانى مرحوم فشندى (ره) است. تشرّف حاضر، به‏ سبب بعضى از جنبه ‏هاى منحصر به فرد كه به برخى از آنها اشاره خواهد شد مورد توجه تعداد زيادى از شيفتگان امام عصر (علیه السلام) مى ‏باشد. آيت الله ناصرى دولت‏ آبادى ماجراى اين تشرّف را خود، مستقيما از زبان حاجى شنيده و در كتاب «آب حيات» آورده است. همچنين جناب قاضى زاهدى نيز آن را از زبان خود آن مرحوم شنيده و در كتاب خود نقل كرده است. ما اينك تلفيق دو روايت را جهت تتميم آن، براى خوانندگان محترم مى ‏آوريم. حاج محمد على فشندى تهرانى مى ‏گويد: سال اولى كه به «مكه مكرمه» مشرّف شدم، از خداى مهربان در آنجا خواستم كه توفيق دهد تا در سال‏ هاى بعد نيز، تا بيست سفر به مكّه بيايم تا شايد اميرالحاج و

    … ادامه مطلب …

  • ماجرای توسل به حضرت اباالفضل و شفای چشم یکی از علما

    ماجرای توسل به حضرت اباالفضل و شفای چشم یکی از علما

    آیت الله العظمی شبیری زنجانی (دام ظله) در جلد سوم کتاب «جرعه ای از دریا» می نویسد: مرحوم حاج میرزا فخرالدین جزایری فرزند آسید علی جزایری است که از علمای درجه اول تهران بود و این قضیه را ایشان نقل می ‌کرد که یک وقت ناراحتی چشم پیدا کردم. پیش دکتر امین الملک (که زمانی وزیر بهداری بود) رفتم. وی متخصص چشم و اولین چشم پزشک تهران بود و بعدا به دکتر مرزبان لقب پیدا کرد. دکتر امین الملک چشمم را عمل کرد. حاج میرزا فخرالدین می‌ گفت: من از حاج آقا جمال اصفهانی ـ برادر حاج آقا نورالله و آقا نجفی اصفهانی ـ شنیده بودم که خواندن این ابیات برای توسل به حضرت اباالفضل العباس علیه السلام خیلی مؤثر است: ای ماه بنی هاشم خورشید لقا عباس ….. ای نور دل حیدر شمع شهدا عباس از محنت و درد وغم

    … ادامه مطلب …

  • شب قدر شب گناه نیست!

    شب قدر شب گناه نیست!

    صاحب کتاب «ابوب الجنان» که کتاب بسیار پربار و نایابی است می نویسد: جوان بی تقوایی که به خیر و سعادت خود در زندگی اهمیتی نمی داد و ملاحظه چیزی را نمی کرد، بر اثر چشم چرانی به دختری دل بسته بود، ولی آن دختر تن به خواسته نامشروع او نمی داد. شبی از شب های قدر که وقت بیداری و مناجات و قرآن و گریه و درد دل با خداست و مردم همگی در مساجد و مجالس احیاء جمع شده بودند، این جوان که دیده بود والدین آن خانم زودتر از منزل خارج شده اند راه را بر این دختر که قصد داشته به تنهایی مسیر بین خانه و مسجد را طی کند بست. دختر که دید کاری از دستش ساخته نیست در پاسخ به خواسته آن جوان گفت: امشب شب احیاء و شب گرفتن برات است. آیا انصاف

    … ادامه مطلب …

  • سفارش امام زمان در نیکی به پدر

    سفارش امام زمان در نیکی به پدر

    آقای سید محمد موسوی نجفی معروف به هندی که از اتقیای علما و ائمه ی جماعت حرم امیرالؤمنین علیه السّلام است نقل کرد از جانب شیخ باقر فرزند شیخ هادی کاظمینی مجاور نجف اشرف و ایشان از شخص مورد اعتمادی که به دلاکی اشتغال داشت. آن شخص را پدر پیری بود که هیچ گونه کوتاهی نسبت به خدمتگزاری او نمی کرد، حتی خودش برای او آب در مستراح می برد و منتظر می شد تا خارج شود و به مکانش برساند. پیوسته ملازم خدمت او بود، مگر در شب چهارشنبه که به مسجد سهله می رفت و در آن شب به واسطه ی اعمال مسجد سهله و شب زنده داری در آنجا، از خدمت معذور بود؛ ولی پس از مدتی ترک کرد و دیگر به آنجا نرفت. از او پرسیدم: ـ چرا رفتن به مسجد سهله را ترک کردی؟ گفت:

    … ادامه مطلب …

  • دستور آیت الله بهجت برای پیدا شدن گمشده

    دستور آیت الله بهجت برای پیدا شدن گمشده

    شاید این مطلب برای برخی از بینندگان تعجّب آور باشد که حتی برای پیدا کردن وسایل گمشده دستور و رهنمودی وجود داشته باشد اما بارها خودم یا خانواده ام وسایل و یا اشیاء گرانبهائی گم کرده ایم و با توسل به این دستور مرحوم آیت الله بهجت (رضوان الله تعالی علیه) گمشده های خود را پیدا کرده ایم! بنده اطمینان دارم اگر کسی با عقیده به این دستور عمل کند یقیناً به مقصود خود خواهد رسید. آیت الله محمدی ری شهری در کتاب «زمزم عرفان»، دستور مرحوم آیت الله بهجت (رضوان الله تعالی علیه) را اینگونه عنوان کرده اند: آیت الله بهجت در دیداری فرمودند: «أَصْبَحْتُ فی أَمانِ الله، أَمْسَیْتُ فی جِوارِ اللهِ»[1] هفت بار، برای پیدا کردن گمشده خوب است. یکی می گفت[2]: با کسی کار داشتم. نه اسمش را می دانستم و نه جایش را. از صبح تا

    … ادامه مطلب …

  • آیا می دانی روز عاشورا با من چه کردند؟!

    آیا می دانی روز عاشورا با من چه کردند؟!

    مرحوم سیّد محمدابراهیم قزوینی (متوفی1360 ه.ق) در صحن مطهّر حضرت اباالفضل علیه السّلام امام جماعت بودند و مرحوم آقا شیخ محمدعلی خراسانی (متوفی 1383) که واعظی بی نظیر بود، بعد از نماز ایشان منبر می رفت. یک شب، مرحوم واعظ خراسانی مصیبت حضرت اباالفضل علیه السّلام را خوانده و از اصابت تیر به چشم مقدّس آن حضرت یاد کرده بود. مرحوم قزوینی، که سخت متأثّر شده و بسیار گریه کرده بود، به ایشان گفته بود: چنین مصیبت های سخت را که سند خیلی قوی هم ندارد چرا می خوانید؟! شب در عالم رؤیا به محضر مقدّس حضرت اباالفضل علیه السّلام مشرّف شده بود، آقا خطاب به ایشان فرموده بود: سیّد ابراهیم! آیا تو در کربلا بودی که بدانی روز عاشورا با من چه کردند؟! پس از آنکه دو دستم از بدن جدا گردید، سپاه دشمن مرا تیر باران کردند، در

    … ادامه مطلب …

  • 10 نظر برای این مطلب
  • لبیک یاخامنه ای
    آذر 17ام, 1391 در 2:25 ب.ظ

    سلام باپست جامعه امروزی بروزم با نظرات خود ما را بهرمند کنید.یاعلی

      [پاسخ]

      شرح حدیث نبوی «حسین منی و أنا من حسین» – نورآسمان
      آذر 17ام, 1391 در 7:56 ب.ظ

      […] حدیث نبوی «حسین منی و أنا من حسین» حمیدرضا تفتی در وبلاگ خود مینویسد: جمله «فلان منی و أنا من فلان»، با یک […]

        شرح حدیث نبوی «حسین منی و أنا من حسین» « nooreaseman
        آذر 17ام, 1391 در 9:15 ب.ظ

        […] تفتی در وبلاگ خود […]

          عمارنامه
          آذر 18ام, 1391 در 11:46 ق.ظ

          سلام و درود؛
          دوست عزیز این مطلب شما در پایگاه اینترنتی و بسته فرهنگی عمارنامه منتشرگردید.
          http://www.ammarname.ir/link/16340
          ما را با درج بنر و یا لوگو در وبگاه خود یاری نمایید .
          موفق و پیروز باشید .
          عمارنامه http://ammarname.ir/—- info@ammarname.ir
          یا علی

            [پاسخ]

            پوریا رودبارانی
            آذر 21ام, 1391 در 3:49 ب.ظ

            عالی بود …

              [پاسخ]

              جامانده از پرواز
              آذر 24ام, 1391 در 9:03 ق.ظ

              عالی است ………

                [پاسخ]

                بهروز مولایاری
                آذر 6ام, 1392 در 6:16 ب.ظ

                بسیار عالی بود

                  [پاسخ]

                  امید
                  مرداد 11ام, 1394 در 5:18 ب.ظ

                  یا علی (علیه السلام)

                    [پاسخ]

                    فرید
                    اسفند 15ام, 1400 در 7:53 ق.ظ

                    سلام. اصل مطلب در مقاله استاد بهبودی در کتاب بزرگداشت علامه امینی میباشد. ایکاش ذکری از منبع اصلی تحلیل هم میفرمودین.

                      [پاسخ]

                      حمیدرضا پاسخ در تاريخ اسفند 17ام, 1400 12:47 ب.ظ:

                      سلام بر فرید.

                      ای کاش آخرین پاورقی رو میدیدن که ما آدرس دادیم به «یادنامه علامه امینی، ص۳۴۷، محمّد باقر بهبودی» 🙂
                      موفق باشید.

                        [پاسخ]

                      • نظر بدهيد
                      • نام:
                        ایمیل:
                        وبسایت:





                        استفاده از مطالب وبگاه ما با ذکر منبع بلامانع می باشد
                        Copyright © 2014 - 2015 Hr-Fallah.ir
                        Designer : Mohammad Rafiei